Jezelf ontwikkelen om koploper te blijven

AM loopt graag vooruit met haar kennis en capaciteiten. Een noodzaak in de snel veranderende wereld waar we in leven. Want de gebieden die we nú ontwikkelen, moeten optimaal zijn voorbereid op de toekomst. Om voorop te blijven lopen, investeren we in de ontwikkeling van onze collega’s. Dat doen we via de AM Academy. Josje Hoekveld, Manager Marktonderzoek bij AM, docent bij de Amsterdam School of Real Estate en gastdocent bij de TU Delft, is de drijvende kracht achter het aanbod van workshops en trainingen voor AM’ers.

De aftrap van de AM Academy vond plaats voor de zomer van 2023. Josje legt uit dat de AM Academy vernieuwende vakinhoudelijke trainingen biedt en daarnaast workshops en lezingen die draaien om persoonlijke ontwikkeling of om vaardigheden. Josje: “Ook inspiratiesessies, lunchlezingen en workshops vallen onder de paraplu van AM Academy. Daarin draait het bijvoorbeeld om het ontwikkelen van effectief leiderschap, het creëren van meer sociale impact of hoe we duurzaamheid naar een nog hoger niveau kunnen tillen in onze projecten. Verder zitten we bovenop de actualiteit met cursussen over de meest actuele nieuwe wetgeving zoals de nieuwe omgevingswet en de wetgeving rondom MPG (MilieuPrestatie Gebouwen). Daarnaast gaan we ons verdiepen in de nieuwste rekentechnieken en financieringsmethoden in gebiedsontwikkelingen. Dat is voor ons als gebiedsontwikkelaar natuurlijk essentiële kennis.”

Gek op praktische handvatten

De AM Academy dient meerdere doelen, legt Josje uit. “Stilstand is achteruitgang, zeker in een zich snel ontwikkelend vakgebied als het onze. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid. Hierin willen we onszelf blijven ontwikkelen en zo koploper blijven. Het kennisniveau naar een hoger niveau brengen is dus één doel. Daarnaast hoort het ook bij onze cultuur. AM’ers willen zichzelf graag ontwikkelen.” Ze legt uit dat haar collega’s vooral gek zijn op praktische handvatten. “Daar houden we dus rekening mee in onze trainingen. We zorgen ervoor dat de kennis direct toepasbaar is.”

 

Frisse blik houdt ons scherp

De komende tijd staat er een aantal interessante sprekers op het programma. Josje: “Theo Stauttener van Stadkwadraat geeft ons inzicht in de laatste fiscaal-juridische aspecten van gebiedsontwikkeling en Saskia Beer geeft een lezing over de aanpak van gebiedsontwikkeling in transformatiegebieden. Ook Marjolein Bongers van House of Social Media komt langs. Zij is een ervaren trainer en autoriteit op het gebied van LinkedIn en ze gaat ons inspireren en enthousiasmeren om LinkedIn succesvol in te zetten.” Die frisse blik van buiten is belangrijk, aldus Josje: “Dat houdt ons scherp. Niet alle kennis hebben we al in huis en daarom is het van belang onszelf te verrijken door experts uit te nodigen.”

Delen van eigen expertise

Collega’s zijn enthousiast over de AM Academy en komen ook zelf naar Josje met ideeën voor sprekers. “We moeten het aantal trainingen wel doseren, anders wordt het teveel.” Daarnaast delen AM-collega’s hun eigen expertise. “Dat deden we in het verleden al via lunchlezingen. Je kon dan tijdens de lunch bij een bijeenkomst aansluiten waar collega’s je bijpraatten over een bepaald thema waar ze aan werkten. Dat zetten we voort en er staat bijvoorbeeld een lunchlezing op het programma over hoe we natuur-inclusiviteit nog beter kunnen integreren in onze projecten. Daarnaast is er ook aandacht voor concrete vaardigheden, denk aan onderhandelingstechnieken of teammanagement.”

Zo blijft AM dankzij de AM Academy niet alleen gebieden ontwikkelen, maar ook haar eigen mensen

Zo houden we het interessant

De trainingen worden bewust beknopt gehouden. Josje: “De meeste duren een dagdeel. Het is belangrijk dat het niet te veel tijd kost.” Zo houden we het interessant en voelt het leren niet als een verplichting. En al zijn sommige trainingen wel verplicht, het blijft informeel, vertelt Josje lachend: “De aanwezigheid van de collega’s checken we niet. Vertrouwen staat voorop. Als je er niet bij kunt zijn dan kun je het bovendien bij veel trainingen later online terugkijken.” De trainingen worden fysiek gegeven onder werktijd en niet via e-learnings. Josje: “Het zijn fysieke  bijeenkomsten op kantoor. Op die manier ontstaat er kennisdeling en discussie. Collega’s wisselen ervaringen met elkaar uit en leren van elkaar.” De eerste trainingen werden goed ontvangen, op eentje na. “Bij dat onderwerp hadden we de voorkennis van de deelnemers verkeerd ingeschat. Daar hebben we zelf dus van geleerd. Nu laten we vooraf mensen meekijken. Na afloop evalueren we zodat we het de volgende keer nog beter kunnen maken.”

Voor iedereen

Ook Josje blijft zichzelf graag ontwikkelen. “Zelf heb ik de laatste tijd aandacht besteed aan de skills die nodig zijn voor het goed voorzitten van de OR. Er komt veel kijken bij goed voorzitterschap. Zo is er in ieders rol weer een onderdeel te vinden waar je jezelf verder in kan ontwikkelen. Het is fantastisch dat AM de medewerkers die kansen biedt.” Het bezig zijn met opleiden van mensen past goed bij Josje: “Ik heb een achtergrond in de universitaire wereld, waar leren, ontwikkelen en ontdekken in het DNA zit ingebakken. Eén van de mooiste aspecten aan mijn werk toen, en nu in mijn rol als gastdocent bij de TU Delft en de Amsterdam School of Real Estate, vind ik het begeleiden van de studenten. Hen te leren hoe je goed geografisch onderzoek doet en hoe je marktonderzoek kan inzetten voor succesvollere vastgoedprojecten. Dat ik nu in mijn huidige rol weer met een vorm van onderwijs te maken heb, vind ik super mooi.”

Ontwikkelen van gebieden én mensen

De AM Academy gaat Josje de komende tijd verder professionaliseren. “We gaan gebruik maken van het nieuwe learningplatform Studytube. Dan wordt ook de organisatorische kant een stuk eenvoudiger. Collega’s kunnen zich dan makkelijker in- en uitschrijven en alle studiematerialen en video’s zijn dan op één centrale plek bij elkaar te vinden.” Zo blijft AM dankzij de AM Academy niet alleen gebieden ontwikkelen, maar ook haar eigen mensen.